De första tecknen på utbrändhet

 

Vi lever en stressig vardag och hela tiden fokuserar vi på att bli bättre och bättre på det vi gör. Varje år drabbas 32 000 människor av utbrändhet. Vi springer och springer, men frågan är om vi någonsin återhämtar oss tillräckligt mycket.

Man hiding under laptop

Att hamna i ett utbrändhetstillstånd är inte samma sak som att vara trött efter en arbetsvecka. Du hamnar i ett sjukdomstillstånd som kan ta mycket lång tid att tillfriskna från. Utbrändhet är något som ska tas på allvar, då delar av hjärnan påverkas och hindrar dig från att fungera som vanligt. Då en depression eller nedstämdhet kan vara mer tillfällig och övergående, är utbrändhet inte det. Ifall du har drabbats av utbrändhet kan det vara svårt att helt återgå till arbetslivet, då du har lättare för att bli stressad igen.

Tidiga tecken på utbrändhet kan vara sömnproblem, förändrad aptit och värk i kroppen. Även att du är konstant trött och orkeslös, har svårt för att vara glad och blir lätt irriterad. Det kan även vara så att du uppfattar andra som långsamma och inombords kan du känna oroskänslor och rastlöshet. Ett annat tecken är att du kan ha alldeles för höga prestationskrav på dig själv.

Det du kan göra för att förebygga utbrändhet är att försöka sova så mycket som möjligt, äta nyttig mat, ta korta pauser och att ta långa promenader. Framförallt behöver du ta tid för återhämtning så mycket som är möjligt. Det finns saker som du kan göra på hemmaplan för att förebygga stress. Att leva i en miljö och med möbler som du trivs i är bättre än att bo i ett hem där du inte gör det. Gör en renovering ifall du vill ha en förändring i din vardag. Ett badrum kan innehålla olika fridfulla och praktiska badrumsmöbler eller ett badkar där du kan ta ett långt bubbelbad med levande ljus och lugn musik. Detta är något som kan vara avslappnade under perioder av stress.