Lär dig kroppsspråk

Kroppsspråk är hur vi kommunicerar utan ord. Lite drygt 50 procent av all vår kommunikation sägs härledas till kroppsspråket, men vad säger kroppsspråket? Och hur kan vi använda våra lärdomar om kroppsspråk till vår egen vinning? Det är några av de saker vi ska gå igenom i den här texten. Men först lite siffror som förklarar varför icke-verbal kommunikation är så viktig. Som redan nämnts så är över hälften av vår kommunikation bestående av kroppsspråket, ca 40 procent är röstläge och bara knappt 10 procent är våra ord. Det betyder att vad vi säger inte är särskilt viktigt utan hur vi säger det, men mest av allt hur vi agerar när vi säger det.

Tips för talhållaren

Att hålla tal eller föredrag är mångas värsta mardröm, att känna allas blickar på sig, att vara rädd att de ser hur en svettas, att HONDA_ASIMOhöra hur ens röst blir skakig och sedan att ingen lyssnar. Med några enkla trick kan du få din publik att tro att du är den mest självsäkra personen i rummet. Börja med att ta några djupa andetag, det lugnar nerverna och ger rösten styrka och stabilitet. Ta plats på scen, stå bredbent, ha inte armarna i kors då detta signalerar att du söker skydd. Försök ha en god hållning, en rak rygg utstrålar inte bara självsäkerhet, utan gör det även lättare att andas djupt. Försök arbeta bort nervösa ticks. Är du en sådan som leker med ditt hår när du är nervös? Sätt upp håret i en stram tofs som du inte kan leka med. Är du redo att hålla ditt livs föredrag kan du nu boka kontorshotell med några enkla klick.

Kroppspråk – för ökad förståelse

I vår moderna tid börjar allt fler företag försöka utveckla människoliknande robotar, androider, men tanken på kommunicerande robotar är gammal. Tänk bara på robotarna i Star Wars, vi vet exakt hur både R2D2 och C3PO känner på grund av hur dessa robotar kommunicerar med kroppsspråk. Det är också genom kroppsspråket vi kommunicerar när vi inte har ett gemensamt språk, du har säkert något minne av hur du kommunicerat med någon under en resa. Hur gör du när du vill be om notan, när du vill signalera att du är trött, mätt eller har ont någonstans. Jo med gester och ansiktsuttryck. För även om vi bor i olika länder, talar olika språk eller har levt helt olika liv, är det fina med kroppsspråk att vi ändå kan prata med varandra och att vi kan förstå varandra. För vi människor är trots våra olikheter väldigt lika varandra. Och vem vet, snart kanske även robotar får vara en del av vår gemenskap!